czwartek, 20 lutego 2014

Ciasto marchewkowe z bakaliami


Choć niektórym to zestawienie może wydawać się dość nietypowe, okazuje się, że nasze babcie od dawna znały tę recepturę, określając wypiek ten jako piernik marchewkowy. Coraz częściej spotykamy je w polskich kawiarniach, niemniej jednak jest tak banalnie proste w przygotowaniu, że aż żal nie spróbować swoich sił w kuchni. Zapach ciasta rozchodzi się po całymi mieszkaniu a cynamon i korzenna nuta przywołują na myśl świąteczne wspomnienia. 

Źródło: nowak


Składniki (na okrągłą blachę o średnicy 24 cm):

Ciasto:
- 200 g marchewki (około 3-4 większe marchewki)
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml oleju
- 200 g cukru
- 100 g ulubionych bakalii (ja wykorzystałam orzechy nerkowca, włoskie oraz płatki migdałów)
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli

Lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki letniej wody
- 200 g cukru pudru

Marchewkę myjemy, obieramy i tarkujemy na grubej tarce. Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z marchewką. Dodajemy olej, jajka, cukier. Banana rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem by powstał gładki mus. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki i prażymy chwilę na dobrze rozgrzanej, nienatłuszczonej patelni. Mieszamy wszystkie składniki, dodając proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól (nie potrzebujemy do tego miksera). Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40-50 minut.

Lukier:
Ucieramy cukier z wodą i sokiem z cytryny aż powstanie gładka masa. Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać więcej wody, jeżeli zbyt gęsta - dosypujemy cukru. Lukier powinien mięć konsystencję śmietany.

Tak przygotowanym lukrem polewamy ostudzone ciasto.

Pyszności ;)
Źródło: nowak








3 komentarze: