poniedziałek, 24 lutego 2014

Kolorowy makaron z pesto

Ciąg dalszy kuchni włoskiej, za którą wprost przepadam ;)
Jedną z najpopularniejszych potraw Włochów jest zielony sos na bazie bazylii zwany pesto. Tradycyjnie wytwarza się go w marmurowym moździerzu z oliwy, orzeszków piniowych, bazylii i parmezanu. Moździerz można oczywiście zastąpić blenderem, orzeszki piniowe - orzechami włoskimi, nerkowca lub pistacjami, a parmezan - dowolnym twardym serem. Pesto serwujemy przede wszystkim z makaronem, lecz doskonale sprawdzi się również w towarzystwie pieczywa bądź jako sos do sałaty.

Źródło: nowak


Składniki (1 szklanka pesto, na 4 porcje):
- 200 g makaronu o dowolnym kształcie (ja wykorzystałam kolorowy makaron z dodatkiem pomidorów i szpinaku)
- 25 g świeżych liści bazylii (1 większa doniczka)
- 1/2 ząbka czosnku
- 50 g ulubionych orzechów (ja wykorzystałam orzechy włoskie i nerkowca)
- 10 g parmezanu
- 70 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Liście bazylii płuczemy i dokładnie suszymy. Orzechy kroimy (aby łatwiej zmiksować mniejsze kawałki) i prażymy na suchej patelni. Parmezan tarkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki miksujemy blenderem lub ucieramy w moździerzu, wlewając cienkim strumieniem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Możemy podawać z dodatkiem pomidorków koktajlowych.


Źródło: nowak
Pamiętajmy, by nie podgrzewać pesto w gorących temperaturach, ponieważ w wyniku ciepła bazylia nabiera gorzkiego smaku. Pesto można przechowywać około tygodnia, sos można również zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz