sobota, 15 lutego 2014

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym


Mięso mielone można wykorzystać na wiele sposób. Dziś przykład na to, że nie zawsze trzeba jeść je w formie klopsików czy spaghetti. Zapiekanka makaronowa z dodatkiem mięsa, pomidorów i bazylii przypomina nieco włoską lasagne. Kształt makaronu oraz proporcje poszczególnych składników można modyfikować w zależności od upodobań :)

Źródło: nowak

Składniki (4 porcje):
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 200 g makaronu (ja użyłam rurek penne)
- 400 g pomidorów w puszce (nie odsączamy z zalewy)
- 50 g czarnych oliwek
- 200 g sera mozzarella
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki ketchupu
- pół szklanki mleka
- przyprawy: sól pieprz, bazylia, oregano, chilli, natka pietruszki, cukier
- oliwa z oliwek

Mięso:
Mięso mielone łączymy z mlekiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, posiekaną natką pietruszki oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Całość podsmażamy na oliwie z oliwek, od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając mięso na mniejsze kawałki.

Sos:

Pomidory kroimy w drobną kostkę lub rozgniatamy widelcem. Nie wylewamy zalewy, która stanowić będzie bazę pod sos. Oliwki kroimy w cienkie talarki i dodajemy do pomidorów. Przyprawiamy dwiema łyżeczkami cukru, posiekaną bazylią, oregano i ketchupem.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. (Makaron może być po ugotowaniu nieco twardszy, odpowiednią miękkość osiągnie podczas zapiekania w piekarniku.)


W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ugotowany makaron, podsmażone mięso mielone i pomidory. Posypujemy połamanym serem mozzarella.

Źródło: nowak

Zapiekamy w temp. 180 stopni przez około 20 minut.

I żeby poszło w cycki :) Smacznego!

Źródło: nowak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz