Przy wyborze awokado pamiętajmy, że owoc powinien być dość miękki, skórka ciemna, a miąższ żółty, dający się bez problemu rozgnieść widelcem, bez użycia miksera.
Źródło: nowak |
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 papryczka chilli
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Awokado obieramy. Po przekrojeniu na pół, okręcamy połówki w dwie różne strony i otwieramy owoc, wydrążamy pestkę. Klasyczne guacamole ugniata się widelcem, bez użycia blendera, warto pozostawiać również kilka większych grudek owocu. Dodajemy sok z cytryny (limonki) by owoc nie nabrał ciemnej, nieaptecznej barwy. Do rozgniecionego awokado dodajemy posiekaną papryczkę chilli (po uprzednim wydrążeniu z niej pestek), doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy, w zależności od preferencji, z kukurydzianymi nachosami lub pieczywem.
Smacznego!
Źródło: nowak |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz