czwartek, 13 lutego 2014

Bruschetta z wędzonym boczkiem, gruszką i serem lazur

Dawniej mówiono grzanka czy zapiekanka, dziś tę wyśmienitą, pochodzącą z Włoch przekąskę nazywamy bruschettą. Istnieje wiele wariantów tego dania. Jak na Włochów przystało, najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. Mnie akurat naszła ochota na nieco inne połączenie i przygotowałam wersję dla wszystkich tych, którzy nie boją się połączenia mięsa i serów z owocami.

Źródło: nowak


Składniki:
- 2 średnie bagietki
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g sera pleśniowego lazur (zwany również srebrzystym czy błękitnym)
- 1 gruszka
- oliwa z oliwek

Pieczywo kroimy na kromki (kształt kromek w zależności od upodobań), skrapiamy oliwą i rumienimy na patelni bądź w piekarniku na złoty kolor. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż cały tłuszcz się wytopi. Gruszkę obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Ser łamiemy lub kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, układamy na kromkach i zapiekamy przez około 5-10 minut w temp. 180 stopni.

Serwujemy na ciepło.

Smacznego!

Źródło: nowak


Źródło: nowak


1 komentarz:

  1. mmm takie kanapeczki lubie:) dodalam turka i bockzu kani:)pyycha!

    OdpowiedzUsuń