wtorek, 11 lutego 2014

Sałatka z kurczakiem i awokado

Sezon na awokado wciąż trwa. Nad właściwościami zdrowotnymi tego owocu można by rozpływać się godzinami (przede wszystkim odżywcze i zbawienne dla prawidłowego rozwoju witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B6, ryboflawina, kwas foliowy czy potas). Dzięki znajdującym się w nim specjalnym włóknom, przyczyniającym się do bardzo szybkiego spalania tłuszczu, również osoby liczące na co dzień każdą kalorię, mogą śmiało po nie sięgnąć.
Neutralny smak awokado sprawia, że pasuje niemalże do wszystkiego. Ja połączyłam je z równie zdrowymi warzywami, piersią kurczaka oraz orzechami, w wyniku czego powstała wyśmienita, syta sałatka. Idealna na kolację, lekki obiad czy drugie śniadanie.


Źrodło: nowak


Składniki (2-3 porcje):

- mieszanka ulubionych sałat (ja wykorzystałam mix endywii, cykorii, rukoli i roszponki
- pojedyncza pierś kurczaka
- 1 awokado
- pół czerwonej papryki
- 2 średniej wielkości pomidory
- 50 g orzechów (w moim przypadku włoskie oraz nerkowca)
- opcjonalnie czarne oliwki (zielone mają zbyt wyrazisty smak i zdominowałby sałatkę)
- oliwa z oliwek (do smażenia oraz sosu)
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, cukier
- sok z połówki cytryny (do skropienia awokado oraz sosu)

Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paski, doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i podsmażamy na oliwie aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajmy aby nie przypalić czosnku, ponieważ stanie się wtedy gorzki. Sałatę oraz pozostałe warzywa myjemy i osuszamy. Większe liście sałaty dzielimy. Czerwoną paprykę kroimy w cienkie paski. Pomidory kroimy w większą kostkę (mniejsza kostka sprawi, że otrzymamy pomidorową papkę). Na lekko natłuszczonej patelni prażymy orzechy aż lekko się zarumienią. Oliwki kroimy na połówki. Awokado obieramy, wydrążamy pestkę i kroimy w kostkę. Pamiętajmy, że awokado, podobnie jak banan czy jabłko, w miarę upływu czasu ciemnieje. Aby temu zapobiec, wystarczy skropić pokrojone awokado sokiem z cytryny.

Sos:
Łyżkę oliwy z oliwek mieszamy z łyżką soku z cytryny, solą, pieprzem i ziołami. Powstanie w ten sposób aromatyczny, aczkolwiek delikatny sos.
Łączymy pokrojone warzywa i oliwki z orzechami. Skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do mniejszych salaterek. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka.

Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Smacznego!

Żródło: nowak






1 komentarz: