Neutralny smak awokado sprawia, że pasuje niemalże do wszystkiego. Ja połączyłam je z równie zdrowymi warzywami, piersią kurczaka oraz orzechami, w wyniku czego powstała wyśmienita, syta sałatka. Idealna na kolację, lekki obiad czy drugie śniadanie.
Źrodło: nowak |
Składniki (2-3 porcje):
- mieszanka ulubionych sałat (ja wykorzystałam mix endywii, cykorii, rukoli i roszponki
- pojedyncza pierś kurczaka
- 1 awokado
- pół czerwonej papryki
- 2 średniej wielkości pomidory
- 50 g orzechów (w moim przypadku włoskie oraz nerkowca)
- opcjonalnie czarne oliwki (zielone mają zbyt wyrazisty smak i zdominowałby sałatkę)
- oliwa z oliwek (do smażenia oraz sosu)
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, cukier
- sok z połówki cytryny (do skropienia awokado oraz sosu)
Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paski, doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i podsmażamy na oliwie aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajmy aby nie przypalić czosnku, ponieważ stanie się wtedy gorzki. Sałatę oraz pozostałe warzywa myjemy i osuszamy. Większe liście sałaty dzielimy. Czerwoną paprykę kroimy w cienkie paski. Pomidory kroimy w większą kostkę (mniejsza kostka sprawi, że otrzymamy pomidorową papkę). Na lekko natłuszczonej patelni prażymy orzechy aż lekko się zarumienią. Oliwki kroimy na połówki. Awokado obieramy, wydrążamy pestkę i kroimy w kostkę. Pamiętajmy, że awokado, podobnie jak banan czy jabłko, w miarę upływu czasu ciemnieje. Aby temu zapobiec, wystarczy skropić pokrojone awokado sokiem z cytryny.
Sos:
Łyżkę oliwy z oliwek mieszamy z łyżką soku z cytryny, solą, pieprzem i ziołami. Powstanie w ten sposób aromatyczny, aczkolwiek delikatny sos.
Łączymy pokrojone warzywa i oliwki z orzechami. Skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do mniejszych salaterek. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka.
Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Smacznego!
Świetny przepis! Coś czuję,że niedługo wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń