piątek, 14 lutego 2014

Grzany cydr

Czyż nie wspaniale po powrocie do domu w chłodny, zimowy wieczór, rozgrzać się aromatycznym, korzennym napojem. Alternatywą dla wina czy piwa może być cydr, na który coraz częściej możemy natknąć się w sklepach. Cydr cechuje się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek. Dobrze gasi pragnienie, a zapach cynamonu, goździków i imbiru pobudzająco działa na nasze zmysły. Na dziś (14.02 :)) wręcz idealny.

Źródło: nowak




Składniki (na około pół litra napoju):
- 0,5 l cydru jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 3-6 goździków
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 pomarańcza
- opcjonalnie 1 łyżka cukru (dla osłody)

W rondelku podgrzewamy cydr, dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w plastry pomarańczę i ogrzewamy przez kilka minut na minimalnym ogniu, pamiętając aby nie doprowadzić do wrzenia.

Podajemy na gorąco!

Smacznych wrażeń :)

Źródło: nowak




Źródło: nowak

2 komentarze:

  1. Przepis po prostu znakomity! Zrobiłam zapas Lubelskiego i będę się raczyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, jest naprawdę wyśmienity :)

      Usuń