środa, 26 lutego 2014

Krem marchewkowo-pomarańczowy

W sezonie zimowy wielu z nas cierpi na niedobór witamin. Sprawia to, że po całym dniu spędzonym w pracy czy szkole, czujemy się zmęczeni, ospali, jednym słowem bez sił. Kiedy luty już prawie za nami, warto przygotować się odpowiednio do nadchodzącej wiosny i zadbać o siebie oraz najbliższych, serwując porcję pomarańczowej energii. Lekki, ale sycący krem marchewkowo-pomarańczowy z nutką chilli idealnie rozgrzeje nas w chłodny wieczór.

Źródło: nowak


Składniki (na około 4 porcje):
- 6 większych marchewek
- 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
- szklanka świeżego soku z pomarańczy (zachowujemy proporcje szklanka soku na każdy litr bulionu)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 papryczka chilli
- ząbek czosnku
- sól, cukier, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa
- pieczywo na grzanki
- oliwa z oliwek lub masło do grzanek

Marchewkę oraz ziemniaki obieramy. Warzywa kroimy w talarki lub kostkę i gotujemy w bulionie aż trochę zmiękną. Na patelni rozpuszczamy masło. Warzywa odcedzamy z bulionu i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chilli (bez pestek). Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i całość przekładamy do rondla. Miksujemy blenderem na gładki krem. Zmiksowane warzywa podgrzewamy na małym ogniu, dodając bulion i sok z pomarańczy. Nie musimy dodawać całego bulionu jeżeli zauważymy, że nasz krem jest wystarczająco rzadki (powinien mieć konsystencję kremowej śmietany). Pieczywo kroimy na kromki. Rumienimy na patelni na oliwie lub maśle na złoty kolor.
Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz