wtorek, 11 lutego 2014

Francuskie kieszonki z kurczakiem i pomidorami

Wszyscy miłośnicy sztuki kulinarnej wiedzą jak czasochłonne jest przygotowanie domowego ciasta francuskiego. Nie zniechęcam do wypróbowania swoich sił w tym zakresie, niemniej jednak, przyznaję, że ze względu na brak czasu, w swoim przepisie posłużyłam się dostępnym już niemalże wszędzie i równie smacznym, gotowym ciastem francuskim. Proste w przygotowaniu kieszonki z kurczakiem i pomidorami sprawdzają się zarówno w trakcie lunchu, jak również w wersji mini podczas spotkań ze znajomymi.


Źródło: nowak




Składniki (3 średniej wielkości kieszonki):

- 200 g ciasta francuskiego (w przypadku gotowego ciasta będzie to mniej więcej połowa opakowania)
- pojedyncza pierś kurczaka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g suszonych pomidorów w oleju (polecam pomidory suszone w oleju z ziołami)
- olej z suszonych pomidorów (do smażenia)
- ząbek czosnku
- szczypiorek
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, cukier, bazylia, tymianek
- oliwa / mleko / białko jajka (do posmarowania ciasta francuskiego)


Źródło: nowak

Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz cukrem. Na patelni podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka w przyprawach i smażymy do momentu aż się zarumieni. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka i jeszcze chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu, tak by nie przypalić pomidorów. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół (większe sztuki możemy pokroić w ćwiartki). Doprawiamy świeżą bazylią i tymiankiem.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku 10-12 cm (według podanych proporcji powinniśmy wyciąć 3 kwadraty). Z pozostałego ciasta wycinamy paski o szerokości 1 cm i długości 10-12 cm (w zależności od długości boku wcześniej wyciętych kwadratów). Paski układamy na każdym z boków kwadratów w taki sposób aby ‘zamknąć’ kwadrat, dociskamy widelcem. Na tak przygotowanym cieście układamy kurczaka oraz pomidory. Nieprzykryte boki smarujemy oliwą, mlekiem bądź białkiem jajka, po to aby ładnie się zarumieniły podczas pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.


W bardziej kalorycznej wersji kieszonki możemy posypać startym parmezanem :)

Życzę smacznego !




Źródło: nowak






2 komentarze: