niedziela, 16 lutego 2014

Jajka zapiekane w bułce


W moim rodzinnym domu niedzielne śniadanie zawsze oznaczało jajka, nie miało znaczenia czy ugotowane na miękko, czy w formie jajecznicy. Aby nie popaść w tę niedzielną rutynę, przygotowałam jajka inaczej niż zwykle: zapiekane w bułce, z dodatkiem szynki i warzyw. Wypełnienie bułki można modyfikować w zależności od upodobań. Smaczne i syte dodają energii na cały dzień.
 

Źródło: nowak


Składniki (4 porcje):
- 4 bułki (im większe bułki tym więcej uda nam się wcisnąć do środka)
- 4 jajka
- pół czerwonej papryki

- 4-6 pomidorków koktajlowych
- 4 plasterki ulubionej szynki (ja użyłam polędwicy z indyka)
- ser mozzarella do posypania
- szczypiorek
- masło
- sól, pieprz

Odcinamy wierzch bułki i wydrążamy środek. Bułkę smarujemy od środka masłem. Szynkę, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Szynkę podsmażamy lekko na maśle. Pokrojone składniki wrzucamy do bułki i wbijamy jajko, uważając by nie uszkodzić żółtka. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy odrobiną sera. 

Zapiekamy w temp. 150 stopni przez około 20 minut, aż jajko się zetnie. (Aby nie przypalić bułki zanim jajko się zetnie, brzegi pieczywa możemy skropić lekko wodą.)
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy do łóżka ukochanej osobie :)

Źródło: nowak
Źródło: nowak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz