Źródło: nowak |
Składniki (na około 12 ciastek o średnicy 8 cm):
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
Krem:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 0,4 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
Ponadto:
- 0,5 szklanki ulubionego dżemu (polecam nie za słodki dżem np. z czarnej porzeczki, dla przełamania smaku)
- ulubione owoce (u mnie brzoskwinie i borówki)
Ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy masło, żółtka i cukier puder. Ugniatamy, aż wszystkie składniki się połączą. Z ciasta formujemy kulkę, owiajmy folią i odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Krem:
Do miseczki wlewamy pół szklanki mleka, pozostałe mleko gotujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy budyń z cukrem waniliowym, dodajemy dwa żółtka. Całość wlewamy do gotującego się mleka i intensywnie mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przestygnięty budyń i miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy nieco większej niż nasze formy do tartaletek i wykładamy je ciastem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez około 10-15 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu tartaletek, spód ciasta smarujemy dżemem (około pół łyżeczki dżemu na jedną), wypełniamy przygotowanym kremem i dekorujemy owocami.
Przed podaniem warto schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Smacznego ;)
Źródło: nowak |
Źródło: nowak |
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń