poniedziałek, 17 marca 2014

Gulasz irlandzki

17 marca jest szczególnym dniem dla wszystkich Irlandczyków, którzy obchodzą dziś swoje święto narodowe - Dzień Świętego Patryka. Trudno o bardziej irlandzkie danie niż tradycyjny gulasz irlandzki, na Wyspach nazywany Irish stew. Tradycyjnie przygotowuje się go z jagnięciny lub cielęciny, jednak ja użyłam mięsa wołowego. Z biegiem czasu powstało wiele modyfikacji pierwotnej receptury. Zaintrygowała mnie przede wszystkim opcja wykorzystania irlandzkiego piwa Guinness w przepisie :)
Potrawa jest dość czasochłonna. Im dłużej będziemy gotować gulasz, tym mięso stanie się bardziej kruche a sos intensywny. Warto więc rozpocząć przygotowania trochę wcześniej. Czekanie zrekompensuje kuszący aromat unoszący się w mieszkaniu.

Źródło: nowak


Składniki (na około 4 porcje):
- 600 g mięsa wołowego
- 0,5 l piwa Guinness
- 0,5 l bulionu warzywno-wołowego
- 4 większe ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1/4 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki rozmarynu
- świeży tymianek
- pół papryczki chilli jalapeno (ja użyłam pół łyżeczki suszonej kruszonej chilli jalapeno)
- sól i pieprz do smaku- masło i oliwa do smażenia

Źródło: nowak
Mięso kroimy w grubszą kostkę i smażymy na patelni przez około 5-10 minut na maśle i oliwie, na dość dużym ogniu, aż zbrązowieje. Pod koniec smażenia doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mięso przekładamy do garnka. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę piwa i gotujemy około 3 minuty. Powstałym sosem zalewamy mięso, dolewamy bulion oraz pozostałą część piwa. Wrzucamy liście laurowe, gałązki rozmarynu, tymianek i dusimy pod przykryciem około 2 godziny.
Warzywa obieramy. Marchew i ziemniaki kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Seler kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w półksiężyce. Wszystkie warzywa wrzucamy do duszącego się mięsa na niecałe pół godziny przed końcem gotowania. Pamiętajmy, że ziemniaki gotują się najszybciej, więc można wrzucić je trochę później niż pozostałe warzywa, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę (z papryczką ostrożnie, ja wrzuciłam pół łyżeczki suszonej chilli jalapeno i gulasz wyszedł dość ostry). Doprawiamy solą do smaku. Całość dusimy aż wszystkie warzywa zmiękną.
Mimo, że gulasz zawiera ziemniaki, możemy podawać z kaszą lub pieczywem.

Smacznego!

Źródło: nowak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz