Potrawa jest dość czasochłonna. Im dłużej będziemy gotować gulasz, tym mięso stanie się bardziej kruche a sos intensywny. Warto więc rozpocząć przygotowania trochę wcześniej. Czekanie zrekompensuje kuszący aromat unoszący się w mieszkaniu.
Źródło: nowak |
Składniki (na około 4 porcje):
- 600 g mięsa wołowego
- 0,5 l piwa Guinness
- 0,5 l bulionu warzywno-wołowego
- 4 większe ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1/4 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki rozmarynu
- świeży tymianek
- pół papryczki chilli jalapeno (ja użyłam pół łyżeczki suszonej kruszonej chilli jalapeno)
- sól i pieprz do smaku- masło i oliwa do smażenia
Źródło: nowak |
Warzywa obieramy. Marchew i ziemniaki kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Seler kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w półksiężyce. Wszystkie warzywa wrzucamy do duszącego się mięsa na niecałe pół godziny przed końcem gotowania. Pamiętajmy, że ziemniaki gotują się najszybciej, więc można wrzucić je trochę później niż pozostałe warzywa, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę (z papryczką ostrożnie, ja wrzuciłam pół łyżeczki suszonej chilli jalapeno i gulasz wyszedł dość ostry). Doprawiamy solą do smaku. Całość dusimy aż wszystkie warzywa zmiękną.
Mimo, że gulasz zawiera ziemniaki, możemy podawać z kaszą lub pieczywem.
Smacznego!
Źródło: nowak |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz