Dla wszystkich tych, którym znudziły już się tradycyjnie ugotowane ziemniaki. Ziemniaczki upieczone w mundurkach z ziołowym masłem, posypane koperkiem. Po prostu pycha! Doskonałe jako dodatek do obiadu. Równie smaczne same, z twarożkiem lub polane śmietaną.
Źródło: nowak |
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 50 g miękkiego masła (1/4 kostki)
- pół ząbka czosnku
- koperek lub szczypiorek do posypania
- przyprawy: sól, kolendra, papryka słodka, majeranek, rozmaryn, oregano
- tłuszcz do wysmarowania formy
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Nacinamy w poprzek. Układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Smarujemy nim ziemniaki.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę. Po godzinie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze około 15 minut aż skórka się przyrumieni. Dodam, że zapach, który rozchodzi się po mieszkaniu w trakcie pieczenia jest nieziemski ;)
Źródło: nowak |
Źródło: nowak |
Robiłam. Bardzo dobre! www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com
OdpowiedzUsuńWlasnie próbuje robic stąd moje pytanie. Czy ziemniaki solimy?
OdpowiedzUsuńw zależności od upodobań ;) ja sól dodałam wyłącznie do masła, razem z czosnkiem i pozostałymi przyprawami, nie soliłam dodatkowo ziemniaków
UsuńWłaśnie piekę, pachnie nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę, pachnie nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy takie ziemniaki można zapiec w frytkownicy beztłuszczowej ?
Ziemniaki włóż do frytkownicy, a ją do piekarnika ;D
OdpowiedzUsuń🤣
UsuńWitam. Na jaką funkcję ustawiamy piekarnik ? Wystarczy góra i dół czy może termoobieg?
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę pachnie w całym domu
OdpowiedzUsuńZiemniaki są smaczne, aczkolwiek moje piekły się prawie 2h ...
OdpowiedzUsuń