poniedziałek, 23 czerwca 2014

Kurczak z szparagami i prosciutto

Wykorzystajmy ostatnie dni szparagowego sezonu i dodajmy to zdrowe, niskokaloryczne i co najważniejsze przepyszne warzywo do naszego menu. Moja obiadowa propozycja to filet z kurczaka nadziewany zielonymi szparagami i szynką prosciutto. Prosciutto możemy zastąpić oczywiście innym rodzajem wędzonej szynki.

Składniki (na 4 porcje):
- podwójna pierś kurczaka (lub dwie pojedyncze)
- 4 plastry szynki prosciutto
- około 6-8 szparagów
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, kurkuma, zioła prowansalskie
- oliwa do smażenia
- wykałaczki lub nitka


Źródło: nowak

Szparagi myjemy. Pamiętajmy, że zielonych szparagów (w przeciwieństwie do białych) nie musimy obierać, odcinamy jedynie twarde, łykowate końcówki. W wysokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Szparagi wiążemy sznurkiem lub gumką i wstawiamy 'na stojąco' do gotującej się wody, tak by ich główki wystawały ponad poziom wody. Gotujemy pod przekryciem przez około 10-15 minut. Ugotowane szparagi kroimy na 2-3 części (na szerokość filetów z kurczaka).
Mięso oczyszczamy i filetujemy. Z podwójnej piersi otrzymamy cztery średniej wielkości filety. Ubijamy tłuczkiem. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, kurkumą oraz ziołami. Na filetach układamy plaster szynki oraz 3-4 kawałki szparagów. Zwijamy w rolkę i związujemy nitką lub nakłuwamy wykałaczkami, tak by mięso nie rozpadło się podczas smażenia.
Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie aż mięso się przyrumieni.


Podajemy z ziemniakami lub ulubioną sałatką.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. BARDZO FAJNY POMYSŁ NA ROLADKI;) JA ZAPRASZAM NA ROLADKI Z ORZECHAMI I CEBULKĄ! POZDRAWIAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/roladki-z-orzechami-i-cebulka.html

    OdpowiedzUsuń