sobota, 5 kwietnia 2014

Tarta z warzywami

Przeczytałam ostatnio, że z kruchym ciastem sytuacja ma się tak, że im bardziej lodowate składniki, tym lepiej i im więcej ugniatania, tym gorzej, czyli zupełnie odwrotnie niż w miłości :) Ustosunkowałam się do zaleceń i muszę przyznać, że rzeczywiście, spód wyszedł niesamowicie kruchy i maślany. Niebo w gębie! Przepis na dziś to krucha tarta z warzywami, zapiekana pod niby beszamelem i mozarellą.
Źródło: nowak


Składniki:

Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 125 g masła (użyjcie prawdziwego masła, a nie margaryny czy innego tłuszczowego mixu)
- pół szklanki lodowatej wody (roztopionego lodu)

- szczypta soli

Niby beszamel:
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- łyżka mąki
- pół szklanki wody
- szczypta soli i oregano

Nadzienie:
- 600 g ulubiony warzyw: marchewka, brokuły, fasolka, kukurydza, papryka, cebula itp. (mogą być mrożone)
- łyżka masła
- przyprawy: sól, oregano, bazylia
- 100 g sera mozarella (lub innego żółtego sera) do posypania

Ciasto:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, żółtka, wodę i przyprawy. Ciasto ugniatamy, aż składniki się połączą. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Sos (tradycyjny beszamel przygotowujemy na bazie mleka):
W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy roztrzepane żółtko (temperatura gotowania nie powinna być za wysoka żeby żółtko zbyt szybko się nie ścięło), wodę, mąkę i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania przyprawimy solą i ziołami.

Warzywa:
Jeżeli używamy surowych warzyw, warto je najpierw lekko podgotować, następnie podsmażyć na maśle. W przypadku mrożonek, proces gotowania możemy pominąć i wrzucić warzywa od razu na patelnię. Przyprawiamy solą i ziołami.



Źródło: nowak
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Na cieście układamy warzywa. Zalewamy beszamelem i posypujemy pokruszonym lub startym serem. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz