Źródło: nowak |
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 125 g masła (użyjcie prawdziwego masła, a nie margaryny czy innego tłuszczowego mixu)
- pół szklanki lodowatej wody (roztopionego lodu)
- szczypta soli
Niby beszamel:
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- łyżka mąki
- pół szklanki wody
- szczypta soli i oregano
Nadzienie:
- 600 g ulubiony warzyw: marchewka, brokuły, fasolka, kukurydza, papryka, cebula itp. (mogą być mrożone)
- łyżka masła
- przyprawy: sól, oregano, bazylia
- 100 g sera mozarella (lub innego żółtego sera) do posypania
Ciasto:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, żółtka, wodę i przyprawy. Ciasto ugniatamy, aż składniki się połączą. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Sos (tradycyjny beszamel przygotowujemy na bazie mleka):
W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy roztrzepane żółtko (temperatura gotowania nie powinna być za wysoka żeby żółtko zbyt szybko się nie ścięło), wodę, mąkę i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania przyprawimy solą i ziołami.
Warzywa:
Jeżeli używamy surowych warzyw, warto je najpierw lekko podgotować, następnie podsmażyć na maśle. W przypadku mrożonek, proces gotowania możemy pominąć i wrzucić warzywa od razu na patelnię. Przyprawiamy solą i ziołami.
Źródło: nowak |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz