sobota, 8 marca 2014

Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem i boczkiem

Tarta jest jedną z najpopularnijeszych potraw kuchni francuskiej. Niedawno przywędrowała również do Polski. W zależności od upodobań, możemy ją przygotować na bazie ciasta kruchego, francuskiego bądź drożdżowego. Każda wersja jest wyśmienita. Swoje uznanie w naszej kuchni znalazły zarówno tarty wytrawne z warzywami, mięsami czy serami jak i te na słodko z owocami lub kremem. Mnogość smaków sprawia, że możemy wrzucić do nich nasze ulubione dodatki i tworzyć coraz to smaczniejsze kombinacje.
U mnie na talerzu znalazła się krucha tarta ze szpinakiem i boczkiem. Żeby bez wyrzutów sumienia móc zjeść choć jeden kawałek (zarówno kruche ciasto jak i boczek są bardzo tłuste), tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą. Tarta doskonale sprawdza się jako przekąska podczas imprezy czy lunch do pracy.

 Źródło: nowak




Pomysł zaczerpnęłam stąd: Impresja smaku

Składniki:

Ciasto:
- 300 g mąki pełnoziarnistej (można użyć zwykłej mąki pszennej, najlepiej krupczatki lub typu 500)
- 200 g masła
- 2 żółtka
- łyżeczka soli i ziół prowansalskich

Nadzienie:
- 200 g boczku
- 1 średnia czerwona cebula
- 400 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 150 g żółtego sera
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 1 łyżka masła do smażenia

- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy masło i żółtka, doprawiamy solą i ziołami. Ugniatamy aż wszystkie składniki się połączą. Z ciasta formujemy kulkę, owiajmy folią i odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Na maśle podsmażamy szpinak (aż cała woda ze szpinaku odparuje), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Szpinak zdejmujemy z ognia i mieszamy z dwiema łyżkami jogurtu.
Na osobnej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i cebulę pokrojoną w piórka. Jajka roztrzepujemy z łyżką jogurtu, solą i pieprzem. Dodajemy do boczku i cebuli jak przestygną.
Wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wykładamy przygotowanym ciastem. Spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na cieście rozsmarowujemy masę szpinakową. Zalewamy boczkiem i cebulą z jajkami. Całość posypujemy starkowanym żółtym serem.


Źródło:nowak
Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 30 minut.

Idealna zarówno na ciepło i na zimno!
Smacznego :)

 Źródło: nowak
Źródło: nowak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz