Źródło: nowak |
Składniki:
Rozczyn drożdżowy:
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki letniego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki razowej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 50 g suszonych pomidorów
- 50 g suszonych pomidorów
- sól, zioła prowansalskie
Drożdże kruszymy w misce (pamiętajmy, że rozczyn musi wyrosnąć więc warto zaopatrzyć się w nieco większe naczynie). Dodajemy cukier, mleko i mąkę. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści. Drożdże przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby wyrosły (najlepiej włożyć do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni).
Mąki przesiewamy przez sito, wbijamy jajka, dodajemy 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów (nada naszemu wypiekowi pomidorowy smak) oraz wcześniej przygotowane drożdże. Całość mieszamy. Ciasto wychodzi dość rzadkie, dlatego nie nadaje się do ugniatania, ale dzięki temu chleb będzie wilgotny. Suszone pomidory kroimy i wrzucamy do ciasta. Przyprawiamy solą i ziołami. Przelewamy do formy (ja użyłam keksówki 20 cm) i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby troszkę wyrosło. Po wyrośnięciu, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 stopni przez około godzinę.
Pomidorowy smak chleba sprawia, że smakuje idealnie nawet z samym masłem :)
Smacznego.
Drożdże kruszymy w misce (pamiętajmy, że rozczyn musi wyrosnąć więc warto zaopatrzyć się w nieco większe naczynie). Dodajemy cukier, mleko i mąkę. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści. Drożdże przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby wyrosły (najlepiej włożyć do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni).
Mąki przesiewamy przez sito, wbijamy jajka, dodajemy 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów (nada naszemu wypiekowi pomidorowy smak) oraz wcześniej przygotowane drożdże. Całość mieszamy. Ciasto wychodzi dość rzadkie, dlatego nie nadaje się do ugniatania, ale dzięki temu chleb będzie wilgotny. Suszone pomidory kroimy i wrzucamy do ciasta. Przyprawiamy solą i ziołami. Przelewamy do formy (ja użyłam keksówki 20 cm) i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby troszkę wyrosło. Po wyrośnięciu, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 stopni przez około godzinę.
Pomidorowy smak chleba sprawia, że smakuje idealnie nawet z samym masłem :)
Smacznego.
Chleb pomidorowy, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń