Źródło: nowak |
Składniki (na 2 porcje):
Jajko na sałacie:
- 2-4 świeże jajka
- 2 plasterki szynki wędzonej
- 6 pomidorków koktajlowych
- garść oliwek
- mix ulubionych sałat (polecam niedawno przeze mnie odkryty jarmuż)
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu lub białego wina
- sól, pieprz, czerwona papryka
Sos holenderski:
- 100 g masła
- 3 żółtka
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz (opcjonalnie pieprz cayenne)
W rondelku gotujemy lekko osoloną wodę z octem. Jajko wbijamy do szklanki czy miseczki i powoli wlewamy do wrzątku, uważając by za bardzo się nie rozlało (jeżeli będziemy wbijać jajko bezpośrednio do wody, większe prawdopodobieństwo, że rozleje się na wszystkie strony i straci pożądany kształt). Czynność powtarzamy z pozostałymi jajkami (gotujemy jajka jedno po drugim). Każde jajko gotujemy około 3-5 minut.
Sos holenderski:
Masło rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu, uważając by nie przypalić. Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powoli dodajemy roztopione masło, cały czas ucierając, aż masa zacznie gęstnieć. Najlepiej smakuje na ciepło.
Sałatę mieszamy z pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami i oliwkami i układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy plasterek szynki. Całość przykrywamy odsączonym z wody jajkiem. Polewamy sosem holenderskim. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Smacznego!
Źródło: nowak |
Źródło: nowak |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz