Źródło: nowak |
Składniki:
- 1 surowy brokuł
- 500 g mrożonego szpinaku
- natka pietruszki (ilość zależy od upodobań, ja wykorzystałam około 5 gałązek)
- 1 litr bulionu warzywnego
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- 2 kromki ulubionego pieczywa (skoro ma być zdrowo, najlepiej użyć razowego)
- łyżka masła
Brokuł kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy szpinak, ząbek czosnku (może być w całości), natkę i przyprawy. Gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną. Ponieważ całość warzyw będziemy miksować, nie ma obawy, że rozgotujemy warzywa. Ja zostawiłam na małym ogniu na około pół godziny (uważajmy jednak by bulion nie wyparował). Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ostudzone warzywa miksujemy blenderem na gładką masę o konsystencji śmietany. Doprawiamy do smaku.
Pieczywo kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Krem przelewamy do miseczek i posypujemy grzankami. Podajemy na ciepło.
Samo zdrowie :)
Źródło: nowak |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz