czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka wielkanocna


Wielkanoc tuż tuż, niebawem zaczniemy krzątać się po kuchni i przygotowywać świąteczne smakołyki. Są tacy, dla których największą atrakcją świątecznego stołu są wypieki i słodkości. Specjalnie dla nich, przepis na łaciatą babkę z migdałami, zaczerpnięty z czasopisma KUCHNIA i nieco zmodyfikowany.

Źródło: nowak

Składniki:

- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej użyć mąki typu 450)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 150 g płatków migdałowych
- kilka kropel olejku migdałowego
- pół tabliczki czekolady mlecznej (znalazłam ostatnio w markecie tzw. czekoladę do gotowania, idealna na polewy do ciast)
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
 

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek i sodę, wciąż ucierając. Dodajemy mleko i mieszając delikatnie łączymy całość z ubitą pianą. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy płatki migdałowe (zostawmy garść płatków do dekoracji) oraz olejek, pozostałą część miksujemy z kakao. Ciasta na przemian wkładamy do formy do pieczenia. Pieczemy około 50 min. w temp. 180 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i przestudzeniu, polewamy babkę czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy jak czekolada zastygnie.  

Smacznego!

 I dużo radości przy wielkanocnym stole! :)

Źródło: nowak
Źródło: nowak

1 komentarz: