Źródło: nowak |
Składniki (na 6-8 naleśników o średnicy około 10 cm):
- 150 g (niecała szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki (około 400 g) jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 dojrzałe banany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i mieszamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy jogurt i roztopione masło. Banany rozgniatamy widelcem lub blenderem na jednolitą masę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą aż powstanie gładkie ciasto, konsystencji gęstej śmietany. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor (jeżeli posiadacie nieprzywierającą patelnię możecie smażyć bez tłuszczu, w przeciwnym wypadku roztopcie na patelni łyżkę masła).
Podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z dodatkiem serka homogenizowanego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz