środa, 5 marca 2014

Bananowe niby pancakes

Dlaczego niby? Ponieważ przez zawartość sporej ilości jogurtu greckiego, nie są aż tak puszyste jak tradycyjne pancakes, tylko bardziej zbite, co wcale nie ujmuje im smaku. Z dodatkiem bananów i syropu klonowego lub serka homogenizowanego stanowią przepyszne śniadanie, które doda energii na nachodzący dzień.

Źródło: nowak


Składniki (na 6-8 naleśników o średnicy około 10 cm):

- 150 g (niecała szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki (około 400 g) jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 dojrzałe banany

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i mieszamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy jogurt i roztopione masło. Banany rozgniatamy widelcem lub blenderem na jednolitą masę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą aż powstanie gładkie ciasto, konsystencji gęstej śmietany. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor
(jeżeli posiadacie nieprzywierającą patelnię możecie smażyć bez tłuszczu, w przeciwnym wypadku roztopcie na patelni łyżkę masła).
Podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z dodatkiem serka homogenizowanego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz