niedziela, 23 marca 2014

Bruschetta z kozim serem, wędzoną szynką i truskawkami

Za oknem wiosna, coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, potrzebujemy zatem zdrowego, wiosennego śniadania, które doda nam energii na cały dzień. Co prawda sezon na truskawki dopiero przed nami, niemniej jednak w większych supermarketach znajdziemy świeże i naprawdę smaczne owoce. Uwielbiam grzanki w każdej postaci. Propozycja na dziś to bruschetta z kozim serem, wędzoną szynką i truskawkami.

Źródło: nowak

Składniki (na 4 porcje):
- 4 średnie bagietki
- 150 g koziego sera
- 50 g wędzonej szynki (ja użyłam szynki westfalskiej)
- 5 truskawek
- łyżka masła lub oliwy z oliwek
- kilka liści rukoli do dekoracji

Bagietki kroimy na kromki, smarujemy masłem lub oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut (bagietki można również podpiec na lekko natłuszczonej patelni). Ser kozi kruszymy lub kroimy w kostkę. Szynkę i truskawki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i układamy na podpieczonych kromkach. Nie musimy doprawiać solą, ponieważ ser i szynka same w sobie mają dość słonawy posmak. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut aż ser się stopi. Przed podaniem kromki dekorujemy rukolą.

Smacznego :)


Źródło: nowak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz