środa, 26 marca 2014

Pieczone jabłka

Do lata pozostały niespełna trzy miesiące, pora wymienić oponki zimowe na letnie :) Dla wszystkich tych, którzy dbają o linię, jak i dla tych, którzy po prostu uwielbiają jabłka, propozycja na słodki, niskokaloryczny deser. Doskonałe połączenie kwaskowatości porzeczek ze słodkością miodu. Ponadto, banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu.

Źródło: nowak


Składniki:
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki

Owoce myjemy i przekrawamy na pół. Łyżką wydrążamy pestki w ten sposób by powstało wgłębienie, które wypełnimy dżemem. Smarujemy miodem (jeżeli posiadacie dość gęsty miód, który ciężko rozsmarować, można go najpierw lekko podgrzać). Wgłębienia, które powstały z wydrążenia pestek wypełniamy dżemem (około 1 łyżeczka dżemu na połówkę jabłka). Dżem porzeczkowy możemy oczywiście zastąpić innym smakiem. Doskonale sprawdzą się powidła śliwkowe, żurawina czy dżem wiśniowy.
Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Źródło: nowak





Źródło: nowak


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz