sobota, 15 marca 2014

Drożdżowe z kiełbasą, fetą i suszonymi pomidorami

Nieco inna wersja ciasto drożdżowego. W przepisie nie znajdziemy kruszonki, owoców czy lukru... Zamiast tego pojawi się francuska suszona kiełbasa, ser feta i suszone pomidory. Brzmi nietypowo? Taka właśnie jest wytrawna drożdżówka na słono. Niektórym może skojarzyć się z pizzą, jednak upieczona jest w trochę innej formie. Sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, przekąska na imprezę czy coś do przegryzienia w ciągu dnia. Jak każde ciasto drożdżowe, najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika.


Źródło: nowak

Składniki:

Ciasto:
- 400 g (około 2,5 szklanki) mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- bazylia, oregano
- rozczyn drożdżowy (poniżej instrukcja jak przygotować rozczyn)

Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki

Nadzienie:
- 150 g suszonej francuskiej kiełbasy z białym nalotem (znalazłam w E.Leclerc bardzo dobrą kiełbasę Saint Azay importowaną z Francji)
- 150 g sera feta
- 120 g suszonych pomidorów w zalewie

Drożdże kruszymy w naczyniu, dodajemy cukier, mleko (mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, żeby nie zabić drożdży) i mieszamy aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Wsypujemy 3 łyżki mąki i ponownie mieszamy aż mąką połączy się z rozczynem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny żeby drożdże zaczęły pracować (ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do temp. 50 stopni).
Mąkę przesiewamy przez sito, wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło, sól, przyprawy i wcześniej przygotowany rozczyn. Ugniatamy ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę aby można ja było rozwałkować. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do większej miski lub garnka, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny żeby wyrosło. 
Kiełbasę kroimy w plasterki (można użyć również tradycyjnych kabanosów albo chorizo). Ser i pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy pokrojone składniki i zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Tak zwinięte ciasto kroimi na około czterocentymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie (można użyć okrągłej lub kwadratowej blachy albo formy do tarty). Zachowujemy niewielkie odstępy ponieważ ciasto jeszcze urośnie. Odstawiamy formę do wyrośnięcia na około pół godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni przez około 30 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego :)

Źródło: nowak
Źródło: nowak
Źródło: nowak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz